maandag 25 augustus 2008

Klimaatwijken

De gemeente is op zoek naar gezinnen (of alleenstaanden) die mee willen proberen 8% energie te besparen over een periode van zes maanden in het kader van het project klimaatwijken van de Bond Beter Leefmilieu. Mogelijk zoekt men ook nog 'energiemeesters'.

Het besparen op zich is niet eens zo moeilijk, door het nemen van kleine maatregelen kom je al een heel eind, spaarlampen, spaardouchekop, reflecterende folie achter radiatoren, doordachte verluchting, tochtstrips, ...

Wie bespaart op de energierekening bespaart uiteraard dubbel, niet enkel zorg je er door een lager verbruik voor dat je eigen bijdrage tot de uitstoot van broeikasgassen daalt, je zorgt er tegelijk voor dat je factuur lager wordt, altijd meegenomen in deze tijden van stijgende energieprijzen. Tijdens de vorige campagne waren er zelfs gezinnen die hun verbruik met 35% omlaag kregen enkel en alleen door het nemen van kleine maatregelen. Vandaar ook de idee van de energietips in de Leiedraad en de blog met energietips, maar daarover later meer.

Meer info kan je opvragen bij de milieudienst, hieronder de info van de Bond Beter Leefmilieu


Klimaatwijken

Acht procent energie sparen in zes maanden tijd lijkt niet meteen een fluitje van een cent. En toch is het met een aantal eenvoudige ingegrepen niet eens zo moeilijk. De Klimaatwijken zijn alvast de uitdaging aangegaan.

Klimaatwijken zijn groepen van mensen, verenigingen of echte wijken die een weddenschap aangaan met hun gemeentebestuur. In zes maanden tijd, bij voorkeur het stookseizoen, moeten zij 8% energie sparen in vergelijking met het stookseizoen van het vorige jaar. De klimaatwijk word geholpen door energiemeesters - dit zijn vrijwillige experten in het besparen van energie – en krijgen een beloning als ze de weddenschap halen.

Klimaatwijken worden uitgevoerd in samenwerking met Dialoog, de netbeheerder Gedis en Interelectra, de gemeente of de provincie. Ook organisaties die bekend zijn met vrijwilligerswerking, zoals de intercommunale IGEMO in de regio Mechelen, begeleiden de klimaatwijken. Dit project loopt met de steun van de Vlaamse overheid.

http://www.bondbeterleefmilieu.be/campaign.php/10

Geen opmerkingen: