zaterdag 20 december 2008

Fijn, stof

In Brussel, Antwerpen en Luik sterven jaarlijks 1.242 mensen vroegtijdig als gevolg van langdurige blootstelling aan concentraties fijn stof boven de 20 microgram per kubieke meter. Dat komt overeen met 5 procent van de totale jaarlijkse sterfte, zo blijkt volgens de Biomonitor van het Medisch Milieukundig Netwerk uit een studie.

Cijfers
De studie werd door onderzoekers van de eenheid Longtoxicologie van de Katholieke Universiteit Leuven, het Brussels Instituut voor Milieubeheer, de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu en ISSeP (Institut Scientifique de Service Public) gedaan. Op basis van de resultaten van de meetstations bleek de gemiddelde jaarlijkse fijnstofconcentratie het laagst in Brussel (32 ug/m3) en het hoogst in Luik (38 ug/m3). Het gemiddelde voor de Antwerpse agglomeratie bedroeg 34 ug/m3. De onderzoekers maakten ook gebruik van technieken om de concentraties fijn stof in te schatten op plaatsen waar geen meetstations staan.

Dertien maanden
Piekblootstellingen blijken voor wat betreft de negatieve invloed op de gezondheid minder belangrijk dan de blootstelling op lange termijn van gemiddeld licht verhoogde concentraties. Eerdere schattingen wijzen erop dat de Belg gemiddeld dertien maanden minder lang leeft door de blootstelling aan de huidige fijnstofconcentraties. Het gemiddelde in Europa bedraagt acht maanden.

Fijn stof
Fijn stof bestaat onder meer uit koolstofhoudende deeltjes die ontstaan door verbranding. Maar ook natuurlijke deeltjes, waaronder zeezout, kunnen deel uitmaken van het fijnstofmengsel. Hoe kleiner de deeltjes hoe dieper ze in ons ademhalingsstelsel doordringen en hoe groter de schade die ze kunnen aanrichten. Ze zijn niet alleen nefast voor de luchtwegen en longen, maar ook voor hart- en bloedvaten. (belga/gb)

Geen opmerkingen: