vrijdag 21 maart 2008

financiele plaatje sanering Galloo ?

Nieuw provinciaal subsidiereglement voor (inter)gemeentelijke projecten inzake milieuhinderreductie

Het Provinciebestuur wenst een leefbare en aantrekkelijke omgeving te ontwikkelen waar de mens zich op duurzame wijze optimaal kan ontplooien. Door het aanpakken van bestaande milieuhinder kan de kwaliteit van de onmiddellijke leef- en woonomgeving verbeterd worden.

Met een nieuw provinciaal subsidiereglement voor projecten inzake milieuhinderreductie kan de provincie gemeenten en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden steunen bij het brongericht aanpakken van milieuhinder (geluidshinder, geurhinder, stof- en rookhinder, lichthinder en visuele hinder).

In gebieden waar een provinciaal leefomgevingsonderzoek is uitgevoerd (dit zijn momenteel de kanaalzone Roeselare-Leie en de Leievallei) komen alle projecten in aanmerking die de verbetering beogen van hinderknelpunten die uit de onderzoeken blijken.

In het buitengebied komen alle projecten in aanmerking die beogen de aanwezige stilte en donkerte te bewaren en te versterken of die de beeldkwaliteit verbeteren (hier wordt wel bedoeld het effectief wegnemen van visuele hinder, aanplantingen komen niet in aanmerking).

Voor het ganse grondgebied van West-Vlaanderen komen alle innovatieve hinderreducerende projecten in aanmerking.

Ook de opmaak van plannen die bovenstaand beschreven projecten voorbereiden komt in aanmerking voor de subsidie.

De minimale kostprijs van de te subsidiĆ«ren projecten bedraagt € 1250,00.
Het subsidiebedrag bedraagt maximaal 50% van de kosten van het project, met een maximum van € 5000,00 per project. De totale betoelaging van het project (inclusief subsidies van andere overheden) bedraagt maximaal 90%.

Gemeenten of intergemeentelijk samenwerkingsverbanden kunnen een subsidieaanvraag indienen tot 1 juli 2008 (vanaf 2009 is dit tot 1 april van elk kalenderjaar). In het aanvraagdossier moeten de acties of initiatieven van het projectvoorstel worden gespecificeerd, samen met een kostenraming.

Dezelfde principes als voor het subsidiereglement pilootprojecten afvalpreventie zijn van toepassing:

eenvoudige aanvraag
gemeenten aanzetten tot verantwoorde experimenten om de problematiek aan te pakken
focus op vernieuwde projecten die navolgbaar zijn door andere gemeenten.
Uitgebreide info leest u in het provinciaal subsidiereglement.

Meer info: Sarie Buffel , Dienst Milieu, Natuur en Waterbeleid
T 050 40 34 89 of E sarie.buffel@west-vlaanderen.be

Geen opmerkingen: