donderdag 13 maart 2008

Saneringsvoorstel Galloo

Reeds lange tijd is er sprake van een probleem in Menen aangaande luchtvervuiling. De oorzaak hiervan duidelijk aanwijzen is tot nu toe quasi onmogelijk, wat maakt dat het nemen van concrete maatregelen evenzeer quasi onmogelijk is.

Maar dit mag geen reden zijn om mogelijke bronnen niet te saneren. Een van de mogelijke bronnen is de bedrijvengroep Galloo.

Bij de groep Galloo verwerkt men schrootmetaal, wat op zich een goed initiatief is. Maar er is wel een probleem aangaande de manier van werken, en dan vooral de manier waarop men het schroot opslaat.

Momenteel gebeurt de opslag in open lucht. Bergen metaal worden blootgesteld aan de lucht vooraleer deze worden geshredderd en vervolgens weggeleid.

Indien men een hoop oud metaal opstapelt in open lucht, neemt men het risico dat de wind een deel vervuilde metaaldeeltjes met zich meeneemt, hetgeen zich in de omgeving uit door een depositie van vervuilde deeltjes.

Dit probleem kan, mijn inziens, op redelijk eenvoudige wijze worden voorkomen.

Concreet: in plaats van de opslag te doen in open lucht, op bergen, zou de opslag kunnen gebeuren in ingekuipte bassins, voorzien van een ondoordringbare onderlaag en een overkapping, gecombineerd met een sproeiinstallatie. (zie schets in bijlage).

In plaats van bergen te stapelen zou het beter zijn om kuipen te voorzien, met een drainagesysteem. Vanuit die kuipen zou men het materiaal via gesloten transportbanden naar de shredder kunnen transporteren. Het transport van de shredder naar het verder vervoer kan ook gebeuren onder beschermde atmosfeer, met name besproeiing en overkapping van de transportbanden.

Om dit te verwezenlijken is een zekere investering nodig, maar deze investering mag geen reden zijn om het niet te doen. Die investering kan het bedrijf immers via de belastingen ten dele recupereren door middel van afschrijvingen. Tevens moet het mogelijk zijn om deze sanering ten dele te financieren via subsidies, hetzij gemeentelijk, gewestelijk, federaal, europees.

Men dient in te zien dat een sanering van een mogelijke bron van vervuiling een win-win situatie is voor alle betrokkenen, zowel het bedrijf, de lokale politiek als het algemeen, burgerlijk belang.

Het gaat hem in deze niet over het met de vinger wijzen naar, het gaat hem wel om het gezamenlijk proberen op te lossen van een structureel probleem. Het uitvoeren van dergelijke saneringswerken kan zelfs zorgen voor extra banen, dus ook economisch is het een verstandige zaak.

Voor nadere uitleg en verduidelijking mag u me steeds contacteren,

Ron Driesen

(dit is uiteraard een enigzins vereenvoudigde weergave)



1 opmerking:

Milieu-Aktie Groep Menen zei

Update:

Op donderdag 20 maart kreeg ik een mail aan van de heer Bossuyt. Hierin geeft hij aan dat hij het voorstel heeft doorgestuurd naar de milieu-inspectie om het te toetsen op haalbaarheid en het eventueel te laten opnemen als uitbatingsverplichting.

Mijn dank daarvoor aan de heer Bossuyt, en ik heb hem dan ook per kerende de contactgegevens gevraagd van de persoon naar wie hij het heeft doorgestuurd opdat ik die persoon de gedetailleerde uitwerking kan doorsturen. Het is nu nog even wachten op een antwoord wat dat betreft.

Zodra hierover meer nieuws is komt het hier wel te staan.