dinsdag 21 oktober 2008

Fijn stof en (on)gezondheid

In ons land sterven minstens 6.700 mensen per jaar door luchtvervuiling. Het aantal gevallen van trombose vervijfvoudigt erdoor. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de Artsenkrant vandaag publiceert.

Dat fijne stofdeeltjes beroertes, cardiovasculaire aandoeningen, hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen veroorzaken, was al geweten. Ook diepe veneuze trombose staat op het lijstje, zo blijkt nu.

Alarmbel
Een studie in de Archives of Internal Medicine trekt aan de alarmbel. De wetenschappers bestudeerden de correlatie tussen het risico op diepe veneuze trombose (DVT) en de blootstelling aan fijne stofdeeltjes (PM10). Ze voerden hun onderzoek uit in het Noord-Italiaanse Lombardije, dat net als Belgiƫ een van de meest vervuilde streken van Europa is.

De auteurs bestudeerden 870 patiƫnten die tussen 1995 en 2005 een DVT doormaakten. Ze vergeleken die met 1.210 controlepersonen, en berekenden de blootstelling aan PM10 in het jaar voor de DVT en tijdens een vergelijkbare periode voor de testpersonen. De onderzoekers visten uit dat het risico op DVT met 70 pct toeneemt telkens als de PM10 per kubieke meter lucht met 10 microgram stijgt. Vlaanderen en Brussel, waar het gemiddelde PM10-gehalte rond de 40 schommelt, lopen dus vier tot vijf keer meer risico op DVT dan gezonde regio's.

15 miljard euro
Frank Raes, die deel uitmaakt van het Joint Research Centre, Climate Change unit van de Europese Unie, berekende dat deze vervuilingsgraad overeenstemt met 6.739 vroegtijdige sterfgevallen per jaar. De meeruitgaven door die vervuiling worden geschat op 4,7 tot 15,1 miljard euro per jaar. Dat is 2 tot 6 pct van ons BNP.

De link tussen DVT en PM10 is minder uitgesproken bij vrouwen dan bij mannen. De onderzoekers stelden geen significant verband vast bij vrouwen die hormonen innemen (contraceptie of substitutietherapie).
De onderzoekers pleiten voor een striktere controle van de luchtvervuiling om de impact ervan op de gezondheid te beperken. (belga/sps)

De actuele luchtkwaliteit kan men zien op
www.vmm.be/lucht/cijfers_en_databanken/meetresultaten-lucht
(actuele waarde; 6.00 in de ochtend: 33 voor PM10)

Geen opmerkingen: