woensdag 11 maart 2009

Gezondheidsonderzoek 2

Hierbij wens ik u alvast te informeren over de stand van zaken van de biomonitoring (gezondheidsonderzoek) in Menen.

Op basis van eigen opzoekwerk, het oordeel van experten uit verschillende domeinen en het advies van een jury met maatschappelijke belangengroepen, maakte het Steunpunt Milieu en Gezondheid uit de 84 ingezonden cases een voorlopige selectie van 9 en een definitieve selectie van vijf prioritaire hotspots.

Menen behoort tot deze 5 prioritaire hotspots:

1. Het industriegebied Genk Zuid

2. Hoge sterfteratio in Dendermonde

3. Verkeer

4. Schrootverwerkende industrie Menen

5. industriegebied in de Gentse Kanaalzone.

De eerst gerangschikte hotspot Genk Zuid krijgt de hoogste prioriteit en wordt vanaf 2009 onderzocht. De drie volgende hotspots waaronder Menen vereisen eerst verder vooronderzoek. Als het vooronderzoek de keuze voor Humane Biomonotoring niet voldoende kan onderbouwen, dan wordt de hotspot niet geselecteerd en komen de verder gerangschikte hotspots aan bod. Hoeveel gebieden er uiteindelijk onderzocht gaan worden, is dus nog niet bekend. Dat zal ook mede afhankelijk zijn van de praktische haalbaarheid binnen het budget.

Zoals K G van het Steunpunt Milieu & Gezondheid aangegeven heeft zal er op ons vraag op 21/04 op de Technische Werkgroep van Menen iemand van het Steunpunt Milieu & Gezondheid toelichting komen geven over de stand van zaken van het vooronderzoek. Op dit moment is het Steunpunt de elementen aan het selecteren waarop het vooronderzoek zal focussen, tegen 21/04 zou hier meer duidelijkheid moeten over zijn. De resultaten van het vooronderzoek zullen bepalen of er al dan niet humane biomonitoring komt in Menen. Wanneer de resultaten van het vooronderzoek er zullen zijn is op dit moment nog niet duidelijk en hangt af van de aspecten die in het vooronderzoek zullen bekeken worden.

Met vriendelijke groeten,

S V

Medisch Milieukundige bij het LOGO

Geen opmerkingen: