donderdag 26 maart 2009

Stad vraagt strengere milieucontrole Group De Keyzer

"MENEN - Minister Hilde Crevits heeft een milieuvergunning op proef toegekend aan het bedrijf Group De Keyzer. Het stadsbestuur is het daar niet onverdeeld mee eens.
De milieuvergunning was pas één dag oud, toen bij een meting werd ontdekt dat de uitstoot van dioxines rond het bedrijf ver boven de toegelaten grens ligt. Het schepencollege vraagt dan ook aan de minister de voorwaarden voor de proefvergunning te verstrengen en tegelijk de uitstoot van alle andere bedrijven met een verbrandingsinstallatie te onderzoeken. In 2008 stelde de milieu-inspectie ter hoogte van het bedrijf De Keyzer al een overschrijding vast.

'Toen beloofde de uitbater de houtverbrandingsinstallatie frequenter te reinigen. Maar daar blijkt nu weinig van in huis te zijn gekomen', aldus het schepencollege. Het bedrijf moest ook een studie uitvoeren naar bijkomende investeringen om aan de strengere voorwaarden van Vlarem II te voldoen. Minister Crevits vond dit overbodig omdat 'het niet onmiddellijk is aan te nemen dat de in de regio vastgestelde overschrijdingen toe te schrijven zijn aan de uitbater.'

De milieu-inspectie vraagt om werken uit te voeren aan de verbrandingsinstallatie, een monster te nemen van het te verbranden houtafval en een veilig meetplatform te plaatsen. Die werken moeten tegen 1juni 2009 klaar zijn. De minister legt het bedrijf tijdens haar proefvergunning vier metingen op voor dioxines en zware metalen.

'Amper vier metingen in twee jaar tijd en dan nog door een labo aangesteld door de Group De Keyzer. In het verleden is gebleken dat de resultaten van hun metingen steeds rooskleuriger zijn dan die van de milieu-inspectie', reageert het schepencollege. Dat vraagt aan de minister ook om het bedrijf aan te zetten alternatieven te zoeken voor het verbranden van houtafval. 'Elke bron van dioxine-uitstoot en elk gezondheidsrisico moet worden vermeden.' (odw)(Nieuwsblad)"


Een dikke pluim voor het gemeentebestuur in deze!!!

Indien de gemeente het niet eens is met het besluit van minister Crevits kunnen ze nog altijd proberen om via gerechtelijke weg te handelen en een verbod vragen op het gebruik van de verbrandingsinstallatie tot die in orde is gebracht. Indien deze vraag gestaafd kan worden met meetgegevens, wat blijkbaar zo is, dan zou dat eigenlijk geen probleem mogen zijn. Deze procedure kan men aanspannen in eerste aanleg, dus dat gaat op zich ook vrij snel.

Naar aanleiding van de problemen hadden wij vorig jaar een voorstel gestuurd naar minister Crevits om het probleem van die uitstoot op te lossen en tegelijk een wettelijk kader te creëren inzake de verbranding van houtafval. Daarop is toen jammer genoeg geen reactie gekomen, maar men is er wel mee bezig op Europees niveau, alleen duurt dat iets langer.

Geen opmerkingen: