woensdag 4 maart 2009

Reactie op gemeentelijk advies

Vooreerst zijn we verheugd dat de gemeente een negatief advies geeft over de uitbreidingsplannen van Galloo Metaal. Belangrijk in deze is ook hun vraag aan de provincie om de saneringspiste grondig te bestuderen.

Geen uitbreiding is immers géén oplossing voor het bestaande probleem, het is alleen een voorkoming van nog grotere problemen. We kunnen dan ook niet op onze lauweren rusten in deze en met we bedoelen we de bewoners.

In de volgende weken en maanden gaan we er voortdurend de overheid op moeten wijzen dat we het probleem van de pcb’s en dioxines structureel opgelost willen zien, dus dat we een grondige sanering wensen met opslag in loodsen, weg van de buitenlucht.

Uit goede bron hebben we vernomen dat er in 2010 wellicht géén gezondheidsonderzoek komt, wat we betreuren. Daarom willen we proberen om zelf dergelijk onderzoek uit te voeren. We zouden graag een 100-tal (minstens) omwonenden willen vinden die bereid zijn hun bloed te laten onderzoeken op de aanwezigheid van bepaalde stoffen en de resultaten daarvan dan bundelen en (laten) analyseren. Zo krijgen we een beter zicht op de problemen, zowel de actuele als de historische. We zijn nog volop op zoek naar een manier om de drempel hiervoor te verlagen en het ook financieel haalbaar te maken.

Verder blijven we trachten de lokale en niet-lokale gezagsdragers zover te krijgen dat ze het saneringsvoorstel met daden ondersteunen. Galloo heeft aangegeven dit niet vrijwillig te zullen uitvoeren, dus moeten we proberen ze dit te laten verplichten door de overheid. Dit kan zowel door de gemeente, de provincie, het Vlaams Gewest als Europa en we bewandelen wat dat betreft dan ook elke piste.

De gemeente is niet verantwoordelijk voor de milieuvergunningen van klasse 1 bedrijven, zoals Galloo er één is. Maar dat wil niet zeggen dat ze machteloos moeten toekijken op de beslissingen van de provincie. De gemeente heeft namelijk ook zeker plichten tegenover de inwoners. Eén van die plichten is het waarborgen van een gezonde leefomgeving, zo staat het in de grondwet.

Indien de provincie niet ingaat op het verzoek tot grondige sanering, of dit op de lange baan schuift, kan de gemeente een procedure instellen tot het bekomen van een milieustakingsvordering, dit op basis van de wet van januari 1993. Deze stelt dat men een tijdelijke activiteitsstop kan eisen tot de nodige maatregelen zijn getroffen. Het is niet iets waar men licht mee kan omspringen, maar de gezondheid van de bevolking is dat ook niet. Indien de overheid toch in gebreke blijft zullen wij dan ook zelf deze procedure opstarten want ook als gewone burger kan dat.

Voorlopig beperken we ons tot het afwachten van de provinciale beslissing en het blijvend sensibiliseren en motiveren van de bevolking van Menen, zonder hun steun krijgen we het probleem immers niet opgelost.

Als laatste en belangrijkste willen we nogmaals de indieners van een bezwaarschrift en de ondertekenaars van de petitie danken voor hun engagement in deze. Samen staan we sterk, zelfs tegenover een multinational.

Geen opmerkingen: