maandag 6 april 2009

Energiebesparende maatregelen

Gsm's, draadloze telefoons en laptops zullen in de Europese Unie binnenkort minder elektriciteit verbruiken. De Europese Commissie zei vandaag in Brussel dat er vanaf half 2010 strengere voorwaarden worden opgelegd voor netstroom-adapters. Die adapters zetten stroom uit het stopcontact om in de benodigde spanning. Vele adapters warmen bij langer gebruik echter gevoelig op, waardoor energie in de vorm van warmte verloren gaat. Dat verlies aan energie moet in 2020 bij benadering met een derde verminderd worden, zegt een woordvoerder van de Commissie. De voorschriften zullen rechtstreeks in alle EU-lidstaten van toepassing zijn, zonder dat ze in nationaal recht moeten omgezet worden.

De nieuwe adaptermodellen zouden niet méér kosten. De strengere voorschriften zullen in 2010 en 2011 geleidelijk van kracht worden. Vanaf dan zullen stocks niet meer aangevuld worden. Er wordt voorzien dat om te beginnen de ergste energieverbruikers uit de handel verdwijnen. Adapters die al aangekocht werden, zullen verder gebruikt kunnen worden.

De Commissie wil met de maatregel negen terawatt-uren besparen, wat ongeveer de hoeveelheid stroom is die Litouwen op een heel jaar verbruikt. De jaarlijkse uitstoot van de schadelijke broeikasgassen zal zo in de EU met meer dan drie miljoen ton worden teruggebracht. (belga/lpb)

Geen opmerkingen: