donderdag 16 april 2009

Opwarming

Bijna negen op tien klimaatwetenschappers zijn ervan overtuigd dat de opwarming van de aarde tegen het einde van deze eeuw niet onder de cruciale drempel van 2° Celsius zal blijven met de huidige inspanningen. Dat blijkt uit een enquête van de Britse krant The Guardian.


De rondvraag volgt op een belangrijke wetenschappelijke top in Kopenhagen vorige maand. Daar werden verschillende studies voorgesteld die bevestigen dat de opwarming van de aarde sneller en ernstiger is dan tot nog toe werd aangenomen. The Guardian contacteerde alle wetenschappers die aan de conferentie deelnamen.

Van de 261 deskundigen die antwoordden, denkt 86 procent dat het plafond van 2 graden Celsius niet langer realistisch is. Meer nog, de focus op 2 graden kan zelfs gevaarlijk zijn, omdat het inspanningen kan ondermijnen om zich aan te passen aan hogere temperaturen in de komende decennia.

Broeikasgassen
Amper 60 procent onder hen denkt dat het nog technologisch en economisch mogelijk is om onder de drempel te blijven. Nu al is de wereldwijde temperatuur met 0,8 graden Celsius gestegen, en de broeikasgassen die de voorbije jaren zijn uitgestoten, zullen voor een stijging met nog eens minstens een halve graad zorgen.

De wetenschappers vermoeden dat de werkelijke stijging van de temperatuur eerder rond de 4 à 5 graden zal liggen, met alle problemen voor de water- en voedselvoorziening in de wereld. Een dergelijke stijging zou ook het einde betekenen voor duizenden planten- en diersoorten, de zeespiegel enorm doen stijgen en honderden miljoenen mensen dakloos maken.

Om een zicht te krijgen op wat deze cijfers betekenen raden we de documentaire "Six degrees ..." aan.

Geen opmerkingen: