woensdag 22 april 2009

Verdroging

De grootste rivieren ter wereld drogen op door klimaatverandering en menselijk ingrijpen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van wetenschappers van het Nationaal Centrum voor Atmosferisch Onderzoek in Colorado. Zij onderzochten vijftig jaar lang de waterstromen in 925 rivieren wereldwijd.

Ergst in dichtbevolkte gebieden
Van daling van het waterpeil is vooral sprake in rivieren in dichtbevolkte gebieden. Zo is het waterpeil het sterkst gezakt in de Niger in West-Afrika, de Ganges in India, de Gele Rivier in China en de Colorado-rivier in de Verenigde Staten.

Oorzaken
Klimaatverandering is daarvan de belangrijkste oorzaak. Temperaturen stijgen, regenpatronen veranderen en daardoor ook de verdamping. Ook de bouw van dammen en het toegenomen gebruik van water voor de landbouw zijn belangrijke oorzaken voor het opdrogen van de rivieren.

Gevaar
De onderzoekers vrezen dat de wereldwijde voedsel- en drinkwatervoorziening in gevaar komt als deze trend doorzet. Ook omdat de wereldbevolking blijft groeien.

Het enige gebied waar het waterpeil is toegenomen is de Noordelijke IJszee, omdat daar steeds meer sneeuw en ijs smelt.

Ook in enkele rivieren, waaronder de Brahmaputra in Zuid-Aziƫ en de Yangtze in China is het watervolume gestegen. Vermoedelijk komt dit door smeltende gletsjers in de Himalaya. Dit zou betekenen dat als de gletsjers verdwenen zijn deze rivieren in de toekomst opdrogen. (mvl)

Geen opmerkingen: