dinsdag 30 september 2008

Menen-West in de gemeenteraad

Schepen Lut Ghesquière heeft verduidelijkt hoe het zit met Menen-West. Ze beweert dat het ‘we weten van niets’ een misverstand is, het gevolg van een telefonisch onderhoud met een journalist.

Naar aanleiding van enkele vragen van gemeenteraadsleden van de oppositie en de meerderheid (er zijn geen zekerheden meer in het politieke leven), alsook een geschreven 'ding' waarin de voorzitter van het OCMW stelde dat de waarheid niet geheel werd gezegd, besloot de bewuste schepen één en ander toe te lichten (of toch te doen alsof).

Het zou zo zijn dat de gemeente niet op de hoogte is van de concrete plannen ivm het industriegebied, maar enkel weet zou hebben van het grotere kader.

Welke klasse van bedrijven er komen ... daarop stelde ze ‘hetzelfde soort als Menen-Grensland’. Een niet-antwoord dus. Even aanvullen: Menen-Grensland is klasse 1. Bij deze weten ze dat daar dan ook weer, de rekening sturen we wel op.

Het schepencollege, in hoofde van Lut stelt wel dat men het niet ziet zitten dat er vervuilende industrie komt, of industrie die lawaaihinder veroorzaakt.

Tevens zouden er MER en LER’s moeten uitgevoerd worden en riep ze haar collega’s op aanwezig te zijn op de hoorzitting op 8 oktober.

Nu moeten we er wel bijvoegen dat de gemeente mogelijk niet over de nodige informatiekanalen beschikt om een duidelijker zicht te krijgen op het gebied Menen-West. Als men het enigzins adequaat vraagt willen we hen wel de nodige telefoonnummers bezorgen om dit euvel te verhelpen. Op die manier kan men bij de gemeente dan ook aan de weet komen welke bedrijven er willen komen op Menen-West, welke bedrijven er reeds grond hebben gekocht, waarom ze die hebben gekocht (omdat ze hem mooi vonden, omdat het een goede investering leek, of omdat ze onder druk werden gezet door bepaalde politici), hoe groot de groene buffers zouden worden tussen de bedrijven en de omgeving, waar de wegen zouden lopen, kortom een cartografisch overzicht.

Afgezien van dit stukje sarcasme zien we de opmaak van een MER en LER wel als positieve elementen, zeker indien dit gepaard gaat met een watertoets want de Ieperiaanse klei in de ondergrond zal dan zijn werk wel doen. Verder hopen we dat de buurtbewoners en de wijkraad zich niet in slaap laten wiegen met wat holle woorden, die hebben ze daar reeds genoeg gehad de voorbije jaren.

Geen opmerkingen: