donderdag 18 september 2008

Onderzoek milieu en gezondheid

De universiteit Antwerpen stuurde ons volgende door ...

"Informatie over de case: Schrootverwerkende industrie – Menen

Probleem: de schrootverwerkende industrie in Menen is een internationale speler op het vlak van verwerking van schroot en metaalafval. Het veroorzaakt milieuvervuiling in de vorm van verhoogde gehaltes aan dioxineachtige PCB’s en dioxines in de omgeving, gemeten door VMM. Er is ook een grote uitstoot van stof beladen met o.a. metalen.

Gezondheidsrisico: PCB’s en dioxines kunnen aanleiding geven tot hormoonverstoring (vruchtbaarheid, oestrogeen effect), verstoring groei, verstoring schildklier, vertraging verstandelijke ontwikkeling, verminderde weerstand en kanker.

Onderzoeksvraag: welke zijn de gevolgen van de milieuvervuiling van de schrootverwerkende industrie in Menen voor de gezondheid van omwonenden? We kijken dan zowel naar blootstelling aan polluenten als naar gezondheidseffecten.

Informatie over de case: Spaanplaatbedrijven – West-Vlaanderen

Probleem: verschillende spaanplaatbedrijven zijn actief in West-Vlaanderen. Deze bedrijven veroorzaken voornamelijk milieuvervuiling in de vorm van dioxines, fijn stof (gemeten door VMM) en mogelijk ook met oplosmiddelen en formaldehyde.

Gezondheidsrisico: dioxines kunnen aanleiding geven tot huidaandoening, verminderde weerstand, verstoring ontwikkeling zenuwstelsel, verstoring groei, hormoonverstoring (vruchtbaarheid, oestrogeen effect) en kanker. Fijn stof kan leiden tot luchtwegklachten en tot het meer voorkomen van astma en kanker. Formaldehyde en ook sommige oplosmiddelen zijn kankerverwekkend.

Onderzoeksvraag: wat zijn de gevolgen van spaanplaatbedrijven in West-Vlaanderen voor de gezondheid van omwonenden? We kijken dan zowel naar blootstelling aan polluenten als naar gezondheidseffecten."



Wij eisen bij deze dan ook de onmiddellijke SLUITING van het bedrijf Galloo !!!

Geen opmerkingen: