woensdag 5 november 2008

If you're not part of the solution, YOU are the problem.

De klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel dwingt de eerste bewoners van de Salomonseilanden tot emigratie. Een half miljoen anderen zullen de volgende jaren moeten volgen. Dat heeft de staatstelevisie van de eilandengroep in de Grote Oceaan vandaag bericht. Papoea-Nieuw-Guinea is ook al begonnen met de verhuis van inwoners op de Cartereteilanden. Ook dit atol zinkt weg in zee.

De president van het paradijselijke Kiribati, een land dat bestaat uit een aantal eilandengroepen in het zuiden van de Stille Oceaan en 100.000 inwoners heeft, zei begin juni dat zijn volk verloren is. Hij vraagt om internationale hulp om de mensen uit zijn land te evacueren voor het helemaal verdwenen is.

Op de Salomonseilanden emigreren alvast dertig gezinnen van het eiland Malaita naar het buurland Papoea-Nieuw-Guinea, omdat hun huizen voortdurend onder water lopen en binnenkort geheel onder water komen te staan.

De Salomonseilanden beslaan nog geen 30.000 vierkante kilometer en bestaan uit zes grote eilanden en bijna duizend kleine eilandjes. Er woont ongeveer een half miljoen mensen.

Hun huizen staan door overstromingen constant onder water en zouden weldra volledig in het water staan. De Salomonseilanden werden in april vorig jaar opgeschrikt door een zware aardbeving, die een tsunami veroorzaakte. Meer dan 50 mensen kwamen daarbij om en honderden huizen werden vernield. (afp/mvl)

Geen opmerkingen: