dinsdag 25 november 2008

OCMW-werking onder de loep

Bij uitzondering plaatsen we hier een lezersbrief die niets van doen heeft met het milieu, maar die elders niet aan bod lijkt te komen.

"Het OCMW te Menen wenst op een open manier te communiceren met de bevolking. Voor alle mogelijke zaken kan men een beroep doen op het OCMW. Dit kan gaan van financiële tot psycho-sociale steun.

De realiteit is echter anders. Want door het OCMW kun je zwaar in de problemen komen.

Eén van de projecten van het OCMW is de buurtwerking Ter Beke. Meer dan 10 jaar geleden opgestart door het OCMW zelf. Dit project koppelde moeilijk te plaatsen werkzoekenden aan de noden van een kansarme buurt. Er werd de medewerkers een contract beloofd in de toekomst. Jaren later is daar voor de meesten niks van terechtgekomen en werden zelfs medewerkers die zich jarenlang hebben ingezet afgedankt. De hele buurtwerking is op sterven na dood. De nieuwe hype zijn de senioren. Voor goed draaiende buurtwerkingen is geen interesse en geen budget meer.

Wie dan toch het geluk had een deeltijds contractje in de wacht te slepen, kwam al snel bedrogen uit. Zelfs personen laten werken tijdens hun ziekteverlof kan blijkbaar bij het OCMW.
Vrije meningsuiting is niet gekend in deze streken. Wie kritiek durft te uiten op het stadsbeleid krijgt te horen, dat men zich aan de deontologie van het OCMW moet houden. Er is sprake van belangenvermenging want een OCMW hoort onafhankelijk te zijn. Wie toch kritiek durft uiten op het gemeentelijk beleid krijgt een straf bedacht door de salonsocialisten.

Van participatie zoals beschreven in de buurt- en nabijheidsdiensten is in de lokale diensteneconomie geen sprake, men wordt eerder behandeld als een complete idioot zonder rechten en inspraak. In plaats van zes dagen per week een open huis te houden is dit teruggeschroefd naar drie uur per week, waarbij alle voorzieningen zoals gebruik van computer, telefoon en dergelijke zijn weggehaald. Ook de samenwerking met andere dienstverleningen is stopgezet. Wie na dit alles afziet van een verlenging van het contract hoeft nooit meer op enige financiële steun van het OCMW te rekenen. Dat dit strijdig is met de wet, daar trekt men zich niets van aan.

Een aantal buurtbewoners zijn niet opgetogen met de huidige werking. Zij vragen om weer een activiteit in te lassen en de mogelijkheid om een kop koffie of thee te kunnen nuttigen. Deze opmerkingen worden niet in dank afgenomen en nu dreigt men zelfs met een toegangsverbod voor sommige buurtbewoners. De nieuwe verantwoordelijke heeft geen idee wat de noden zijn van deze wijk, heeft geen tijd voor een gesprek of zelfs het beantwoorden van een mail. Zo sterft het buurthuis een langzame dood of zou dat de achterliggende bedoeling zijn ? Moeten we terug naar een wijk van voor de buurtwerking waar jongeren op straat rondhangen, er geen enkel contact met elkaar is en deze wijk weer een slechte reputatie krijgt?

In het verleden waren er hier in Menen tal van goed lopende Projecten zoals Dopey (kortstondige kinderopvang), Val (klusjesdienst) en de jeugdvrouwen. Helaas allemaal opgedoekt en wat er van al de medewerkers geworden is, daar ligt blijkbaar niemand wakker van. Hoe het überhaupt mogelijk is dat de verantwoordelijke voor deze projecten dit alles naar de knoppen heeft laten helpen is een raadsel. Hier kan men toch vragen stellen bij hun competentie en diploma. Of zouden het allemaal beenhouwers zijn ?

Nu is het wachten op het prestigieuze OCMW gebouw, dat zal aangenaam zijn voor de kansarmen.

P.K."

Geen opmerkingen: