maandag 24 november 2008

Werkgroep dioxines

Bij deze het verslag van de technische werkgroep dioxines. De cijfers van de meetcampagne hebben we reeds een tijdje geleden gepubliceerd en staan hier een stukje onder.

Positief is in elk geval dat de burgemeester de cijfers voortaan twee maal per jaar bekend wil maken, na de bijeenkomst van werkgroep. Nu ja, of hij dat nu wil of niet, we brengen ze toch naar buiten :-)


VERSLAG VERGADERING TECHNISCHE WERKGROEP 6 oktober 2008

Aanwezig:
Bérenice Bogaert (schepen leefmilieu Menen – voorzitter technische werkgroep),
Martine Decock (Duurzaamheidsambtenaar Menen),
Marjorie Desmedt (VMM),
Emmanuel Goeteyn (Medisch milieukundige LOGO),
Willy Labat (Milieuvergunningen),
Karine Meersman (gezondheidsinspectie),
Johnny Demuysere (Wijkraad Alerte Koekuit)

Verontschuldigd (+staking openbaar vervoer):
Geert Van Landschoot (Milieu-inspectie)
Vera Cantaert (FAVV),
Florent Denaghel (afgevaardigde Milieuraad Menen),
Wilfried Samaey (Milieuraad Menen),
Nicole Schoutteten (Milieuraad Menen),

Treden uit:
Ilse Vanwijnsberghe (Milieudienst Menen),
Rik Debaere (Galloo NV) : zie motivatie in brief ontslag die (bijlage)

Naar aanleiding van het ontslag van Rik Debaere van firma Galloo haalt Schepen Bogaert aan dat zij een persoonlijk contact had met dhr Debaere. Indien er meerdere firma’s bereid zijn om deel uit te maken van de commissie zal ook een afgevaardigde van de firma Galloo de vergaderingen verder bijwonen. Hoge dioxinescijfers zijn niet het resultaat van één bedrijf, zegt dhr Debaere. De schepen zal een poging doen om meerdere bedrijven te engageren om de vergaderingen van de technische commissie bij te wonen.


1. Goedkeuring verslag

Overleg van milieuinspectie met burgemeester zou een goede zaak zijn, klachten inzake illegale verbranding tijdens het weekend. Kunnen de controles opgedreven worden tijdens het weekend?


2. Meetresultaten

De nieuwe meetresultaten worden overhandigd aan de technische werkgroep.

In de periode van mei-juni is een hoge piek bij de PCB’s vastgesteld (156). Misschien te wijten aan brand of windrichting? Er blijkt geen verklaring voor deze hoge waarden te zijn.
Bij de brandweer was er geen melding in die meetperiode. Bij het bedrijf Galloo werden aantal branden gemeld: 27/03/08 (ontploffing), 15/04/08 (loodsbrand) en 26/08/08 (afvalbrandje).

Deze onverklaarbare pieken kunnen een argument zijn voor biomonotoring en het opstarten van een campagne. Volgens E.Goeteyn staat de stad Menen momenteel op de tweede plaats en dit is een goed teken. Hoogstwaarschijnlijk komt Menen aan de beurt.
M. Desmedt van de VMM zegt dat er niet direct grote bezorgdheid rond gezondheid moet zijn, gezien de pieken gemeten werden in een zone van bedrijvigheid en KMO’s. Toch blijft het aangewezen in de aanpalende regio betreffende de voeding de groenten heel goed te wassen. De eieren van de kippen zijn een grotere zorg! Kippen best voederen in hun hok.

Sinds 2006 worden de meetposten Menen 8 en Menen 6 maandelijks bemonsterd.
M. Desmedt wijst op het meest relevante meetpunt “Menen 8”, nabij een woonwijk en weide. “Menen 6” is een specifieke meting voor het bedrijf Galloo. We moeten zowieso wel een jaargemiddelde nemen, niet deze piek!
Schepen Bogaert vraagt of de waarden in Frankrijk gelijklopend zijn. De waarden zijn waarschijnlijk lager, antwoordt M. Desmedt.

Dhr Vanlandschoot (hier afwezig) zou checken of extra metingen kunnen gebeuren op het bedrijf Galloo zelf. Hij werd intussen gecontacteerd en deed volgende mededeling:
Er zijn onderhandelingen geweest tussen de hoofdinspectie van de Milieuinspectie en de VMM betreffende de meeposten algemeen rond de schredderbedrijven. Er is een ganse evolutie geweest inzake de metingen, zowel op werkterrein als budgetten.
De milieuinspectie zal verder de emissies beoordelen bij de bedrijven, zodat er continuïteit van die meetposten is; de VMM zal de depositiemetingen uitvoeren in het kader van de volksgezondheid, en dus gemeten op meer relevante meetposten rond woon- en landbouwgebieden. Intussen werd beslist dat er bijkomende meetposten in Menen zullen geplaatst worden in functie van het risico op de volksgezondheid en zullen de metingen aan strengere grenswaarden (nu 6 en 26 pg TEQ/m_.dag) worden afgetoetst in de toekomst.

De melkstalen werden ook opgevraagd bij V. Cantaert (hier afwezig) en zijn als volgt:
Er werden op 4 boerderijen melkstalen genomen voor analyse op dioxines, dioxineachtige PCB en PCB:
Staalnames in de Roterijstraat, Murissonstraat, Veldstraat en Ch. Cappellestraat:
Op 04/04/2008: alle resultaten waren gunstig.
Op 17/09/2008: bij dezelfde producenten werden stalen genomen, allen met een gunstig resultaat.


J. Demuysere: Er worden metingen gedaan bij 2 bedrijven (Wervikstraat en bedrijf aan Leie). Ter hoogte van het bedrijf aan de Leie zijn er geregeld rookpluimen vastgesteld. Het bedrijf moet bereid zijn metingen door de milieuinspectie te laten uitvoeren. Ook tijdens verlofperiode wordt er bedrijvigheid vastgesteld.
Eveneens het bedrijf Dekeyser, waarvoor een milieuvergunning werd aangevraagd. De Wijkraad de Alerte Koekuit tekende bezwaar aan bij het openbaar onderzoek om mogelijkse verdere gevaren te voorkomen. Het bedrijf kreeg een tijdelijke vergunning voor 1 jaar, de tijd om aanpassingen te doen en dan toch de vergunning te krijgen. Er is geen sprake meer van enige bezwaren! Het enige wat nog kan is beroep aantekenen tegen een gunstige beslissing. Alertheid vanuit diverse invalshoeken kan leiden tot goede resultaten.

Samenvatting van het eindrapport voor Menen:
Er is een dalende trend tot 2007. Wat zal 2008 geven?

De saneringsmaatregelen op het vlak van de stofbeheersing, opgelegd door de Milieu-inspectie, zijn niet zonder effect gebleven. De dioxineverontreiniging is er duidelijk verbeterd in vergelijking met de situatie in de jaren ’90, hoewel er periodiek nog verhoogde waarden optreden. Inzake de PCB-depositie worden sterk fluctuerende meetwaarden vastgesteld, die regelmatig verhoogd zijn. Waakzaamheid blijft hier aan de orde.

Nabij schredders manifesteert zich meestal het PCB-probleem. De VMM beslist om in 2009 een uitgebreide meetcampagne op te starten nabij 2 schredders (Genk en Menen). Doel is na te gaan over welke afstand de verontreiniging zich uitstrekt. Het huidige meetprogramma laat echter niet toe om de pollutiegrens volledig af te bakenen. Gedurende 6 maanden zullen er op 5 strategisch geplaatste meetposten stalen gecollecteerd worden. Momenteel zijn er maandelijkse metingen op 2 plaatsen en halfjaarlijkse op 2 andere plaatsen.

3. Openbaarheid meetresultaten

Het verspreiden van meetresultaten van dioxines en PCB’s komt opnieuw aan bod. De burgemeester wil de cijfers bekendmaken na het verschijnen op de technische werkgroep. Er worden in de toekomst 2-jaarlijkse resultaten bekend gemaakt (periodes okt-maart en april-sept).

De meetresultaten met interpretatie komen eind oktober op de website (worden hier bij het verslag gevoegd) en kunnen dan vrijgegeven worden in het openbaar. Op de milieuraad van 9 oktober werd eveneens deze mededeling gedaan. Eveneens wordt nu bij het verslag van de milieuraad het verslag van de technische commissie gevoegd.


Volgende vergadering:
21/04/2009

Geen opmerkingen: