zondag 15 februari 2009

Global warming 'underestimated'

Stilaan komen er wetenschappers die hebben meegewerkt aan het onderzoek van het IPCC naar buiten met datgene dat deskundigen onderling allang wisten, namelijk dat het rapport uit 2007 een onderschatting is van het probleem klimaatverandering .

Het wordt stilaan tijd om over te gaan tot een andere strategie wat dit betreft, met de huidige maatregelen gaan we het probleem niet kunnen oplossen, het gaat gewoon te traag. De inertie bij politici, bedrijfsleiders en ook de modale westerling is daarvoor te groot.

Vaak misbruikt men de huidige (normale) winter als argument om te stellen dat er helemaal geen opwarming van de aarde aan de gang is. Er is echter wel een klein verschil tussen de aarde en dit apenlandje. In dit geval ... size does matter.

Hoe het regionaal verder gaat, dat blijft ook enigzins koffiedik of theeblaadjes kijken. We kunnen op onze zakdoek evolueren naar een meer mediterraan klimaat, het kan evengoed dat de huidige winter binnen enkele decennia aanzien wordt als een zachte winter, dat hangt af van de evolutie van de 'conveyer belt'.

Ons klimaat is gelukkig zachter dan wat verwacht mag worden gezien onze ligging. Dit komt doordat we 'warm' water krijgen via de conveyer belt aan de noordpool. De kans bestaat echter dat die stilvalt, de activiteit is de laatste honderd jaar met zo'n 30% afgenomen. Smelt er teveel poolwater, dan valt het systeem in elk geval stil en dan gaan we mogen bibberen.

Het grootste probleem is en blijft echter de voortdurend toenemende uitstoot van CO2, en dit op wereldschaal. Stilaan zullen we naar een andere oplossing moeten zoeken dan de druppels op de gloeiende plaat door sensibilisering en wetgeving. We gaan een manier moeten zoeken om de CO2 uit de atmosfeer te halen of houden. Kortom, het wordt hoog tijd om de uitlaatgassen van verbrandingsinstallaties niet meer in de lucht te spuwen maar om deze te bewerken en er de CO2 uit te halen.

Noem het maar recyclage waarbij CO2 een grondstof kan worden voor andere duurzame producten. We moeten enkel een procédé en enkele toepassingsmogelijkheden vinden.

Geen opmerkingen: