vrijdag 20 februari 2009

Verslag infoavond

Een infoavond over de uitbreidingsaanvraag firma Galloometaal (schrootverwerker) en dioxines in Menen (5 februari 2009)
Sfeerverslag van Degand Peter voor www.solidair.org


Eerst dacht ik niet te gaan, het was nu éénmaal ‘van Vlees en Bloed’ op de VRT.
Ron Driesen van Milieu-Aktie groep Menen vertelde wat dioxines teweeg brengen in het ‘menselijk vet’… 60 tal deelnemers waarvan heel wat jonge gezinnen aanhoren zijn verhaal.
We kregen uitleg over de uitbreidingsaanvraag van de firma Galloo. Op zich een interessant bedrijf die heel wat afval verwerkt en heel wat medewerkers tewerkstelt.
In ons land blijft de Group Galloo de marktleider voor de recyclage van ferro en non ferrometalen zoals koper en aluminium. Daarnaast verkoopt het ook kunststoffen voornamelijk afkomstig uit de recyclage van consumptieschroot (autowrakken, container- en elektronicamateriaal).
Maar na het verdwijnen van de verbrandingsoven in Menen bleef men in de wijk Koekuit en de omgeving van het bedrijf vragen stellen over de vrijgekomen stoffen bij de verwerking van schroot, zoals dioxines.
Bij de laatste meetcampagne stelde men vast dat in meer dan 70% van de gevallen de dioxinenorm werd overschreden. Het probleem is dat dioxines ontstaan bij onvolledige verbranding, doordat de temperatuur lager is dan 850 °C. Bij shredderinstallaties kunnen ze ontstaan doordat er tijdens het shredderen warmte wordt ontwikkeld, maar die warmte is lager dan 850 °C.
Ron Driesen deed reeds in maart 2008 voorstellen om het productieproces te verbeteren: http://magmenen.blogspot.com/2008/03/saneringsvoorstel-galloo.html
Dit om de uistoot via stofdeeltjes te vermijden. Naast het bevochtigen is het overkappen van het te verwerken afval in een windvrije ruimte met een afzuig-filtersysteem, het transport van afval windvrij te houden, ... technische haalbare saneringsmaatregelen.
De firma Galloo (niet aanwezig, nochtans gevraagd) ziet die overkapping niet zitten wegens te ‘kostelijk’. Ze wensen nu met de uitbreiding opnieuw een afwijking om tot 6 meter hoog afval te mogen opstapelen.
Nochtans pakte de firma Galloo uit in 2007 met een hoge bedrijfswinst van 41.663.587 euro (bron: http://webnieuws3.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=9b242g1j) en nam zopas het schrootbedrijf Alumet-Motomet in Gist over .(http://www.demorgen.be/dm/nl/3324/Financiele-crisis/article/detail/674185/2009/02/06/Schrootbedrijf-Alumet-Motormet-uit-Gistel-overgenomen.dhtml)
Maar sinds 2008 kreeg de Milieu-Aktie groep nog geen antwoord op de vraag naar de haalbaarheid van hun voorstellen bij de firma Galloo en het stadsbestuur.
Er werd nogmaals benadrukt dat de bedoeling is om het bedrijf milieu - vriendelijker te laten produceren, niet om ze te laten sluiten.
Daarom start de werkgroep meteen een petitie (ook online) en het schrijven van bezwaarschriften naar het gemeentebestuur. Om de uitbreiding tegen te houden om zo eerst een ‘gezonder’ bedrijf te hebben. De petities worden verzameld tegen ten laatste 17 februari.
Vanuit de zaal kwamen heel wat vragen naar boven en reacties over het dossier. Ook vragen over hoe het gesteld is met de arbeidsomstandigheden van de arbeiders in het bedrijf.
Het is zoals een buurtbewoonster zich openlijk afvroeg alvorens een petitielijst mee te nemen: “ hoe kan het zijn dat men al die jaren vervuild, nu uitbreiding aanvraagt en dat niemand hierop reageert en dat men de logische voorstellen van de Milieu-aktie groep niet laat uitvoeren”

Meer info:
Organisatie http://magmenen.blogspot.com/
Contactgegevens: p/a Ron Driesen Hogeweg 116 – 8930 Menen
0476 865 054
mag.menen@telenet.be

Achtergrond en rapporten: http://users.telenet.be/MAGMenen/
Verslag avond: http://users.telenet.be/MAGMenen/verslag.pdf
Online petitie: http://www.ipetitions.com/petition/dioxines-galloo/

Info bedrijf: http://www.galloo.com/index.html

Geen opmerkingen: