zaterdag 14 februari 2009

Oplossing dioxineprobleem - stapje 5

Omdat we een conflictmodel willen vermijden doen we hierbij een laatste oproep aan de heren Debaere (CEO Galloo) en Bossuyt (burgemeester Menen) om te komen tot een overleg inzake ons saneringsvoorstel. Blijft ook deze poging antwoordloos dan rest er ons niets anders dan onze campagne in een hogere versnelling te laten rijden.

Sedert 5 februari zijn we er in geslaagd een 100-tal bezwaarschriften en een 400-tal petitiehandtekeningen te vergaren (conservatieve schatting), we hebben het probleem onder de aandacht kunnen brengen van leden van het Vlaamse parlement en federaal minister Laruelle, gemeenteraadslids Rudy Nuytten heeft zijn nek uitgestoken door ook een bezwaarschrift in te dienen, er is (op zijn minst) morele steun van twee partijen die geen verkozenen hebben in de gemeenteraad, ...

Voor aanvang van de gemeenteraad op 16 februari zullen wij dan ook een kopie van (een deel van) de petitie trachten te bezorgen aan de heer Bossuyt.

We denken dat wij er in elk geval in geslaagd zijn aan te tonen dat wij, bewoners, vinden dat het probleem eindelijk eens moet worden opgelost. En we zouden dat het liefst in alle sereniteit oplossen. Blijkt dit niet mogelijk, dan kunnen we niet anders dan alle registers open te trekken. Hierover is de laatste maanden reeds herhaaldelijk overleg gepleegd met een advocaat milieurecht, we weten dus wat de mogelijkheden zijn en hoe we ons doel kunnen bereiken. Doch, eerst deze laatste oproep via een open brief aan de heren Bossuyt (burgemeester) en DeBaere (CEO Galloo)

"Geachte heer burgemeester,
Geachte heer Debaere,

Naar aanleiding van de milieuvergunningsaanvraag tot uitbreiding van de firma Galloometaal hebben wij een informatieavond ingericht. Deze informatieavond werd druk bijgewoond door zowel omwonenden van het bedrijf Galloometaal als andere belanghebbenden. Wij betreuren het dan enigszins dat geen van u beide hierop aanwezig of vertegenwoordigd was.

Met deze informatievergadering – alsook met petities en een bezwaarschrift – proberen wij duidelijk te maken dat het probleem van de dioxines – dat nu reeds jaren onopgelost raakt – structureel aangepakt moet worden. Hierbij benadrukken wij dat wij geenszins het bedrijf uit onze buurt weg willen, maar wij wensen wel minstens een evenwicht te bereiken tussen de activiteiten van Galloometaal en het recht op een gezond leefmilieu van alle burgers, meer specifiek in Menen.

Wij zijn ervan overtuigd dat dit probleem aangepakt kan worden in onderling overleg, hetgeen vaak het snelst verloopt en voor het minste wrevel zorgt, omdat eventuele misverstanden onmiddellijk uit de wereld geholpen kunnen worden. Wij zijn ervan overtuigd dat dit ook uw ingesteldheid is en u bereid bent het probleem op deze wijze grondig aan te pakken.

We beseffen dat een saneringsvoorstel een grote inspanning vergt van het bedrijf, dat het eventueel moet bijgestuurd worden, vandaar onze vraag om alsnog tot overleg te komen. Wij willen geen sluiting van het bedrijf, noch een verslechterde concurrentiepositie, integendeel, we willen van Menen en Galloo een toonbeeld van milieuvriendelijkheid maken. Op zich beogen we een win-win-win situatie te bekomen.

Indien de Groep Galloo het saneringsvoorstel implementeert kunnen we binnen afzienbare tijd aantonen dat de inspanningen geloond hebben, en kunnen we andere bedrijven met gelijkaardige activiteiten via de overheid desgevallend verplichten dezelfde soort sanering toe te laten passen.

Wij beseffen heel goed uw terughoudendheid ten opzichte van ‘buurtcomités’ en de negatieve weerklank die hiermee vaak gepaard gaat. Wij benadrukken echter nogmaals dat wij in alle geslotenheid bereid zijn de dioxine-problematiek ten gronde te bespreken, zonder hierbij Galloo Metaal, noch Menen in een negatief daglicht te willen stellen in de media. Wij willen wel dat het probleem – na jarenlange metingen – eindelijk ten gronde aangepakt wordt en zullen hier dan ook alles aan doen, hetgeen binnen onze (wettelijke) mogelijkheden ligt.

Wij hopen dat u éénzelfde ingesteldheid heeft en zien uw berichten dan ook tegemoet.

Met vriendelijke groeten,

Ron Driesen

Geen opmerkingen: